top of page
Akıcı konuşma bozukluğu hızlı bozuk konuşma
Kekemelik

AKICI KONUŞMA BOZUKLUĞU/KEKEMELİK ve HIZLI BOZUK KONUŞMA

Akıcılık bozukluğu konuşma hızının sekteye uğramasıdır. Konuşmak zaman zaman hepimiz için zor olabilir. Konuşurken olağan dışı çaba, gerginlik ve zorluk hissedebilirsiniz.

-Sözcüklerin bir kısmını tekrar edebilirsiniz (tekrarlar kakakakalem) 

-Sesleri uzatabilirsiniz (uzatmalar kaaaaaalem)

-Sözcükleri çıkartırken engel hissedebilirsiniz (blok kkkkkalem).  

Bazen kekemelik konuşma ile ilgili olumsuz duyguları da içerebilir (takıldığınız zaman utanabilirsiniz). Konuşmaktan kaçınabilir, takılmaların yaşandığı durumdan kaçmak isteyebilirsiniz (telefonla veya yabancılar ile konuşmak istemeyebilirsiniz). 

Kekemelik günden güne değişebilir. Bazı zamanlar ortadan kaybolabilir, bazı zamanlar çok yoğunlaşabilir.

 

Göz kırpma, ayak vurma, yumruklarını sıkma ya da sesin aniden yükselmesi gibi vücutta olan bazı davranışlar konuşmanıza eşlik edebilir.

Hızlı bozuk konuşma sırasında ise sesleri veya heceleri atabilir, iletişim sırasında anlaşılmadığınız ile ilgili geri dönütler alabilirsiniz ve bunun nedenin farkında olmayabilirsiniz.

Çok hızlı konuşma anlaşılırlığı düşürür. Terapilerde konuşma ve konuşma hızı üzerinde farkındalığınızın gelişmesi ve konuşma davranışınızın değiştirilmesi üzerinde çalışılır.

Kendinizin veya çocuğunuzun kekelediğini düşünüyorsanız, konuşurken anlaşılmayacak kadar hızlı konuştuğunuzu düşünüyorsanız bir dil ve konuşma terapistinden yardım almanızda fayda var.

Hedefimiz, çocuğun iletişimde olumlu tutum sergilemesini sağlamak ve özgüvenli, yetkin bir iletişimci olmasını desteklemektir.

Dil konuşma terapistleri, takılmalar anında yaşanan olumsuz duygular üzerine çalışacak, konuşma mekanizması ile ilgili bilgilendirecek, akıcılık şekillendirme ve kekemeliği değiştirme teknikleri ile akıcılığınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. 

bottom of page
Başak Fırat - DoktorTakvimi.com